ילדי תיגראי נמצאים בסכנה מיידית
בחודשים האחרונים מתחולל סכסוך אלים במחוז תיגראי שבאתיופיה, שהפך את החיים באזור לבלתי אפשריים: מעשי רצח ואונס פומביים הפכו לדבר שבשגרה. החיילים האתיופים והאריתראיים גרמו להרס כולל של התשתיות באזור: מים, חשמל, בתי החולים ובתי המרקחת לא פועלים. החנויות נטושות והאימה שולטת ברחובות. החיילים מחליטים על גורלם של אזרחים תמימים ומבצעים לא פעם מעשי טבח המוניים בחסות הממשל. כרגע סוף הלחימה לא נראה באופק.
עדויות מזעזעות על שימוש בנשק כימי על ידי צבא אתיופיה במחוז תיגראי נחשפו, וחייהם של מאות אלפי ילדים נמצאים בסכנה. למעלה ממיליון איש נמלטו מהטבח רק עם הבגדים שעל גופם ונמצאים בסכנה ממשית למות מצמא ומרעב. ביניהם גם ילדים יהודים, שעלייתם לישראל מעוכבת ללא סיבה ממשית. יוניסף נמצא במחנות הפליטים, אנו מספקים מחסה, מזון, מים ותשתיות סניטציה עבור המשפחות וקוראים לממשלת ישראל להעלות בדחיפות את המשפחות שנותרו מאחור. כל דקה שמבצע העלייה מתעכב מסכנת את חייהם של הילדים שנשכחו מאחור.
מה באמת מתרחש בתיגראי?
בחודשים האחרונים מתחולל סכסוך אלים במחוז תיגראי שבצפון באתיופיה, שהסלים לפי רבים עד לכדי רצח עם. הרבה מהסכסוכים המובילים לאלימות קיצונית ולרצח עם הם מורכבים מאוד וקשים להבנה. מקווים שמידע הזה יסייע לכם להבין מעט יותר את המצב באתיופיה.
מה הוביל את ממשלת אתיופיה להחלם בתיגראי?
הסכסוך החל בנובמבר 2020 לאחר חודשים של מתיחות פוליטית. ההנהגה של תיגראי הובילה את ממשלת אתיופיה במשך כ-30 שנה, והם יצרו מערכת המבוססת על חלוקה אתנית באזורים שונים. ראש ממשלת אתיופיה, אביי אחמד, עלה לשלטון ב-2018 והדיר את הנציגים התיגרנים ממוקדי הכוח.
לאחר שאביי החליט לדחות את הבחירות שהיו אמורות להתקיים בשנה שעברה, החליטה הנהגת תיגראי לקיים בחירות משלה. אביי, בתגובה, פתח במתקפה במחוז בטענה שכוחות של תיגראי תקפו בסיס של צבא אתיופיה. מאז דווח על אלפי הרוגים ועשרות אלפי עקורים, לצד מעשי זוועות.
בשלב הזה חיילים אריתראים פועלים בחופשיות באזור תיגראי מוכה הקרבות: לפי העדויות: הורגים, אונסים ומונעים העברת סיוע הומניטרי לאוכלוסייה הגוועת ברעב, זאת יותר מחודש אחרי שמנהיג המדינה, חתן פרס נובל לשלום אביי אחמד, הבטיח לקהילה הבינלאומית שהם יעזבו את האזור.
רגע, כיצד אריתראה קשורה לסכסוך פנימי באתיופיה?
כדי להבין את המצב היום צריך לחזור 20 שנה אחורה, לתקופה שבה מנהיגי מחוז תיגראי היו הכוח הדומיננטי בממשלה האתיופית. באותה התקופה ניהלו אתיופיה ושכנתה אריתריאה מלחמה אכזרית זו נגד זו, ועשרות אלפים נהרגו בה. בתקופה ההיא אריתראה סבלה מתקופת בידוד בינלאומית ארוכה ותלתה את האשם באתיופיה.
בחירתו של אביי שמה סוף לנתק בין המדינות והוא חתם על הסכם שלום עם אריתריאה שזיכה אותו בפרס נובל לשלום שנה לאחר מכן.
תושבים תיגרינים רבים סבורים כעת כי החיילים האריתראים שפשטו על כפריהם ועיירותיהם במהלך הלחימה בנובמבר האחרון וביצעו מעשי טבח מחרידים עשו זאת כנקמה על אירועי אותה מלחמה.
אז מה באמת קורה במחוז תיגראי?
חייהם של מאות אלפי ילדים נמצאים בסכנה. למעלה ממיליון איש נמלטו מהטבח רק עם הבגדים שעל גופם ונמצאים בסכנה ממשית למות מצמא ומרעב. יוניסף נמצאים בשטח ובמחנות הפליטים והעקורים, אנו מספקים מחסה, מזון, מים ותשתיות סניטציה עבור המשפחות.
בתיגראי ישנם יהודים שנקלעו ללחימה ועלייתם לישראל מעוכבת ללא כל סיבה ממשית. כל דקה שמבצע ההצלה מתעכב מסכנת את חייהם את הילדים שנשארו מאחור. לקריאת נייר העמדה של יוניסף בנושא לחצו כאן
עדכונים מהשטח
אספקת המים לעקורים והפליטים כמעט אזלה לחלוטין. מדובר באזור צחיח מאוד.
מחסור במזון הוביל לכך שילדים רבים סובלים מתת תזונה חמור.
מרבית שירותי הבריאות קרסו ואינם מתפקדים.
משפחות רבות משוועות לחזור לביתם, אבל לא עושות זאת מהחשש שיפגעו בהם.
12.3 מיליון איש בתיגראי זקוקים לסיוע מיידי.
חייבים להגן על ילדי תיגראי
130 ש"ח יכולים להעניק לילדים חודשיים של טיפול בתת תזונה חמור